Pozadí stránky
Pozadí stránky

7 skvělých e-knih, které by vám neměly uniknout
31. 1. 2018 15:11 | Patricie Kolohnátková

7 skvělých e-knih, které by vám neměly uniknout

Autor hlavní fotografie: Tom HermansUnsplash

Bestsellery vám přinášíme celkem pravidelně, tentokrát jsme ale vybrali 7 e-knih, jež vyšly během loňského roku. Možná neměly takovou marketingovou podporu, jakou by si zasloužily, i tak jsme ale přesvědčení, že by vám rozhodně neměly uniknout. V některých se dozvíte spoustu užitečných informací, příběhy z těch dalších se zase čtou jedním dechem. Po většině z nich navíc zůstává ten příjemný pocit, co vás na duši hřeje ještě dlouhou dobu po obrácení poslední stránky.

Ladislav Zibura - Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii

Žánr: Česká literatura, cestopis

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

Jak napsala recenzentka maid na knižním serveru Databáze knih, „Tato kniha není vhodná pro abstinenty.” Důvod je zřejmý: Ladislav Zibura se tentokrát vydal do republik bývalého Sovětského svazu Arménie a Gruzie, kde (jak už víme od jiných cestovatelů, třeba od Tomáše Poláčka) teče alkohol proudem. Zatímco ale Poláček cestuje stopem, Ladislav je jiná šarže, takže mu stačí jen batoh na zádech a vlastní nohy. Co mu zároveň nechybí, je ironie, smysl pro humor a velký cit pro popis svých cestovatelských zážitků.

Pokud jste Ziburu zatím nečetli, máme pro vás ještě jeden důvod, proč se do cestopisu Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii pustit. Asi každý někdy snil o svobodě, s níž se člověk na všechno vykašle, sebere se a někam prostě vyrazí, že? Ladislav Zibura je pak úžasnou inspirací, jež ukazuje, že tou největší překážkou jsme si my sami.

Jonas Hassen Khemiri: Všechno, co si nepamatuju

Žánr: Světová literatura

Hodnocení na DabázeKnih.cz: 68 %

Hlavní postavou příběhu je Samuel, který ještě předtím, než se román tunisko-švédského autora začne odvíjet, zemře při autonehodě. Všechno, co si nepamatuju, je pak rekapitulací vzpomínek Samuelových blízkých. Co hlavní postava znamenala pro přítelkyni Laide a co o něm dokáže říct jeho nejlepší kamarád Vandad? Odpovědi na tyto otázky hledá fiktivní spisovatel, jenž se za pomoci rozhovorů s přáteli i příbuznými snaží zjistit, jaký byl ve skutečnosti Samuel člověk.

Čím víc otázek však pokládá, tím víc nejednoznačné odpovědi dostává, až začínáte mít postupně pocit, že každý mluví o úplně jiném člověku. Anebo je jen naše paměť selektivní a pamatuje si pouze to, co jí vyhovuje? Román Všechno, co si nepamatuju, ukazuje, jak různé můžou být naše pohledy na svět i na činy, které my a lidé okolo nás dělají. A jasně také říká, že tolerance je jednou z nejdůležitějších hodnot, jíž bychom se měli řídit za každých okolností.

Lars Kepler - Lovec králíků

Žánr: Severská literatura, thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

Manželské autorské duo, jež píše pod pseudonymem Lars Kepler, se v loňském roce vrátilo s thrillerovou novinkou Lovec Králíků. Jde o šestý díl série o komisaři Joonu Linnovi. Ten už dva roky sedí ve vězení s nejvyšší ostrahou, když se začnou dít věci. Zemře totiž švédský ministr zahraničí.

Protože se policie i nejvyšší představitelé bojí dalších vražd, do případu zapojí komisaře Linna. Při pátrání se opět setkává se Sagou Bauerovou a oba musí porušovat čím dál víc pravidel, aby se jim sadistický zabiják aspoň tak rychle nevzdaloval. Podaří se jim ho zastavit dřív, než bude pozdě?

Michael Třeštík: Jen aby, řekla moje žena

Žánr: Česká literatura, humor, fejetony

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

Ke své nejnovější knize, jež vychází z autorových oblíbených statusů na Facebooku, si Michael Třeštík napsal synopsi ve formě mini-fejetonu sám. A zní takto: „Občas potkám lidi, kteří říkají, že nejsou na Fejsbuku. Připojí k tomu vždycky zdůvodnění, ze kterého vyplývá, že já jsem debil. Co já už přečetl knih o duševní práci.

Jak má být optimistické prostředí, ergonomicky správné sezení, čistý vzduch a kdo ví co ještě, a stejně všechno důležité jsem zatím vymyslel při cigáru zmáčknutý na stoličce mezi zdí a vanou v koupelně. Dřív jsem si kladl spousty otázek, ale jak jsem zrál, tak se jednotlivé dílčí otázky spojovaly do otázek obecnějších, ty pak do ještě obecnějších, až zbyla jen jedna úplně základní: Kde mám brejle?”

Jeanette Walls: Skleněný zámek - vzpomínky na dětství

Žánr: Román, biografie a memoáry

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 86 %

Představte si, jaké to je vyrůstat v 60. a 70. letech v USA, pokud jsou vaši rodiče bohémové až do poslední kůstky v těle. Že třeba bydlíte v domě prožraném červotoči, ale také v autě, ve stanu a chvíli třeba i pod širákem. Že se máma místo toho, aby vám uvařila večeři, radši vydá namalovat nádherný obraz. A když se zrovna nenapije nebo nevykrade sámošku, takže na pár dní zmizí, tak vás táta ve volných chvílích učí místo toho, abyste chodili do školy.

Přesně o tom píše autorka Jeanette Walls, jež románem Skleněný zámek - vzpomínky na dětství rekapituluje své dospívání. Ano, o standardní příběh rodiny střední třídy nejde, děti každý den bojují s realitou chudoby i nejisté budoucnosti. I přesto všechno z dětí ale vyrůstají skutečně silné osobnosti, jež se nejspíš navzájem milují a respektují více než v jakékoliv jiné středostavovské domácnosti té doby.

Krátce poté, co kniha vyšla, se stala bestsellerem magazínu New York Times a v žebříčku se pak 3 další roky držela. V létě 2017 navíc do kin vstoupil film The Glass Castle, jenž byl podle knihy natočený a kde si hlavní role zahráli Woody Harrelson a Naomi Watts.

Jakuba Katalpa: Doupě

Žánr: Česká literatura, pro ženy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 84 %

Román české autorky Terezy Jandové, jenž vychází pod jejím pseudonymem Jakuba Katalpa, začíná třemi příběhy, co spolu na první pohled vůbec nesouvisejí. Nejdřív je tu Květa. Zemřel jí manžel a ona se cítí osaměle a neužitečně. Proto si ve sklepě vybuduje malou místnost, do níž zavře svého vězně, jemuž může vyprávět o svém životě.

Pak je tu na rakovinu umírající Akiko Ikadeová z Ameriky, jejíž manžel postupně ztrácí víru v její uzdravení. A nakonec se v románu Doupě setkáváme i s Vietnamkou Hoang Thi Anhovou, co opouští rodnou zemi a chystá se na nový začátek právě v Evropě. Ač to zpočátku vypadá naprosto nepravděpodobně, všechny životní osudy se nakonec protnou v našem hlavním městě.

Rory Miller: Realita násilí.

K čemu jsou bojová umění ve skutečném světě

Źánr: Literatura faktu, osobní rozvoj, sport & hry

Hodnocení na GoodReads.com: 87 %

Kniha o jiném pohledu na násilí, než vás naučí v tělocvičně. Podle Roryho Millera se totiž o násilí často dozvídáme od těch nesprávných lidí, a to dokonce i v posilovnách. Hlavním důvodem je fakt, že nás tu trénují lidé, kteří se se skutečným násilím v terénu na vlastní kůži nikdy nesetkali, a umí tak čelit jen tomu, jež se učí právě v tělocvičnách.

Seržant Rory Miller bojová umění vyučuje už od roku 1981. Jako velitel vězeňské zásahové jednotky ale hlavně prošel stovkami střetů s jedněmi z nejhorších násilníků planety. Zároveň není blázen, aby čtenářům tvrdil, že se díky jeho knize naučí ubránit v terénu, dává nám ale na násilí nový pohled, jenž nám podle něj při reálném útoku opravdu pomůže.