Pozadí stránky
Pozadí stránky

Nejlepší olympijské hity (II. část)
16. 2. 2018 16:22 | Patricie Kolohnátková

Nejlepší olympijské hity (II. část)

Olympiáda není spojená jen s fair play a fantastickými výkony a příběhy, tvoří je ale i celá řada dalších věcí. Jedním z nich jsou například olympijské úbory, aby ale mohli vystrojení sportovci slavnostně vykračovat po stadionu, je třeba i pořádných hudebních hitů. Vybrali jsme pro vás těch 10 nejlepších a přinášíme vám je včetně příběhů a zajímavostí o tom, jak vznikaly. Poslechněte si je přes Spotify anebo si je rovnou aktivujte jako uvítací melodie. Tady je druhá pětice hitů, které (jak doufáme) vám aspoň trochu zkrátí čekání na jeden z nejdůležitějších sportovních svátků roku.

Freddie Mercury & Montserat Caballé - Barcelona

O tom, že byl excentrický frontman britských Queen Freddie Mercury obřím fanouškem opery, asi mnoho z nás nepochybuje. Se skladbou Barcelona, jíž natočil v rámci své sólové kariéry, se mu ale také splnil velký sen. Nejen, že do ní dokázal dostat ještě větší díl milovaného žánru, vytvořil ji ale hlavně se svým velkým vzorem, španělskou sopranistkou Monteserat Caballé.

Divu oslovili pořadatelé olympijských her v Barceloně, jestli by se nepostarala o hymnu tohoto sportovního svátku. Caballé nadšeně souhlasila a skladba v roce 1987 spatřila světlo světa. Barcelona byla také jednou z prvních písní, jež byla vybrána pro přenos úvodního ceremoniálu her v roce 1992.

Mark Ronson, Katy B - Anywhere In The World

Spolupráce britského hitmakera Marka Ronsona s vokalistkou Katy B vznikla na žádost společnosti Coca-Cola u příležitosti letních olympijských her v roce 2012 v Londýně. Talentovaný skladatel, producent, zpěvák a DJ do zvukového podkresu vysamploval skutečné sportovce, konkrétně údery mexické bojovnice taekwonda Marii del Rosario Espinozy a srdeční tep ruské běžkyně Xénie Olegovny Vdovinové.

Nejlepší olympijské hity (II. část)

Andrea Bocelli - Ama Credi E Vai

Když se v roce 2006 konaly zimní olympijské hry v italském Turíně, nebylo logičtější volby, než oslovit světoznámého italského tenora Andreu Bocelliho, aby se postaral o závěrečnou píseň. Ten ji napsal spolu s kanadským hudebníkem, skladatelem a producentem Davidem Fosterem, jenž má za sebou hity např. pro Michaela Jacksona, Whitney Houston, Alice Cooper nebo Christinu Aguileru a na poličce také úctyhodných 16 sošek Grammy (z celkem 47 nominací).

Do tvůrčího týmu byla přizvána i Fosterova dcera Amy a hit, jehož název v překladu znamená „Protože věříme”, byl na světě. Andrea Bocelli s ním vystoupil jako zlatý hřeb večera během závěrečného ceremoniálu na turínských hrách, kde ho odzpíval hned v několika jazycích těsně předtím, než byl zhasnut olympijský oheň.

Mariah Carey - 100 %

Když byla americká zpěvačka oslovena, aby si zahrála v nezávislém filmu Precious, bylo tak nějak jasné, že se postará i o některou píseň, jež tu zazní. Výsledkem byla skladba 100 % a jeden z nejlepších nezávislých filmů roku 2009. Soundtrack filmu byl ale pro tuto píseň jen začátek - objevila se totiž nakonec i na albu, jež bylo vydané, aby podpořilo přípravu a účast amerických olympioniků na zimních hrách v roce 2010.

Nejlepší olympijské hity (II. část)

Vangelis - Chariots of Fire

Lze jen těžko uvěřit, že píseň Chariots of Fire, jež se takříkajíc stala univerzální sportovní hymnou a velmi často se používá dodnes, vznikla už v roce 1981. Na svědomí ji má řecký hudebník Evángelos Odysséas Papathanassíou, jemuž ale svět neřekne jinak než Vangelis. Ten ji původně napsal pro film s názvem Chariots of Fire, jenž podle skutečných událostí pojednává o dvou běžcích - jednom židovi a druhém křesťanovi, kteří se spolu utkali na olympijských hrách v roce 1924.

Možná i díky tomuto filmu se pak ze skladby stal kousek, jenž je s olympiádami asociovaný asi nejvíc ze všech. Chariots of Fire nejprve v roce 1984 použila britská stanice BBC coby hlavní hudební motiv olympijského zpravodajství z Los Angeles. BBC svůj hudební výběr v následujících letech zopakovala ještě několikrát: Chariots of Fire byla vybrána i pro zimní hry v Sarajevu (1984), letní hry v Soulu (1988) a hrála také před finále sprintu na 100 metrů na letní olympiádě v Atlantě v roce 1996.

Nejlepší olympijské hity (II. část)

Londýnské letní hry z roku 2012 jsou pak samostatnou kapitolou: píseň zahrál Londýnský symfonický orchestr během úvodního ceremoniálu, byli jí přivítáni běžci a zněla i během cesty olympijského ohně.