Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 únorových hitů: sci-fi a fantasy
2. 3. 2018 11:13 | Patricie Kolohnátková

5 únorových hitů: sci-fi a fantasy

Novinky z postapokalyptických světů i hity s čaroději, draky a meči. Jaké e-knihy a audioknihy naše čtenáře a posluchače právě teď baví? Vybrali jsme 5 kousků, mezi nimiž nechybí takové legendy jako Andrzej Sapkowski a jeho Zaklínač, Kotletův plukovník Michálek, ale ani Oliver Queen alias Arrow, který se narodil v komiksu, později přešel na plátna kin i televizní obrazovky a nyní začíná vycházet v románové podobě. Pak je tu skvělá klasika Dveře do léta od Heinleina a nechybí ani novinka Temný les od Liou Cch’-sina. Přejeme napínavé počtení či poslech!

Oscar Balderrama - Arrow: Pomsta

Žánr: Superhrdinové, fantasy

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 83 %

Kniha inspirovaná seriálem Arrow se jmenuje Arrow: Pomsta a autory jsou američtí scénáristé Oscar Balderama a Lauren Certová. V televizním seriálu šlo o adaptaci superhrdinského příběhu z dílny DC Comics. E-kniha Arrow: Pomsta je pak jeho knižní adaptací. A ano, zní to trochu jako přes desáté koleno, hlavního protagonistu Olivera Queena si ale prostě musíte zamilovat, a to dokonce i v případě, že fantasy a superhrdinským příběhům tak úplně nehovíte. Oliver je totiž sympaťák a vlastně normální chlápek z tak trochu hodně bohaté rodiny, jenž má něžně nadlidské schopnosti.

A jak už to tak bývá, má i úhlavního nepřítele Sladea Wilsona, který udělá všechno, aby nejen Oliver alias Arrow padl na kolena, aby s ním ale stejně skončila celá rodina. Jak se s tím Arrow vypořádá a co hlavně vede Wilsona k takové nenávisti? Arrow: Pomsta je hlavně doplněk pro fanoušky seriálu, pokud jím ale jste, e-kniha vám ukáže celou řadu nových úhlů pohledu i dosud nevyřčené skutečnosti.

Andrzej Sapkowski - Zaklínač: Bouřková sezóna

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

Nejnovější vydání z legendární série Zaklínač, to je Bouřková sezóna. I když vlastně ne tak úplně, s kouzelníkem Geraltem se tu sice opět potkáváme, kniha ale děj osmi dílů série spíše doplňuje, některé věci shrnuje a vysvětluje. Tím hlavním ale je, že je tu Geralt i jeho pátek Marigold. A pak taky meče, jež hlavní kladňák a sympaťák břitkého humoru používá k záchraně světa i všeho, co je zrovna potřeba. Geralt o meče ale záhy přijde, což mu nejen dost zkomplikuje jeho záchrannou misi, hlavně je to ale pro kouzelníka tak trochu ostuda. Jak se s tím už tolik let milovaný hrdina vypořádá?

Bouřková sezóna není kolekcí povídek, jak jsme u Sapkowského zvyklí, jde o souvislý román. A Sapkowski se v tomto žánru stále trošku hledá. Dobrá zpráva ale je, že po lehce pomalejším úvodu dostane příběh takový spád, že ho až do konce nebudete moct odložit.

Liou Cch’-sin - Temný les

Žánr: Sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

Je to tady, konečně prasklo, že mimozemšťané chystají invazi na planetu Zemi. Má k ní sice dojít až za 400 let a vypadá to, že všichni zrádci a kolaboranti byli zničeni, problém jsou ale sofony. Jedná se o subatomární vyzvědače Triolaranů, kteří nás mají dokonale přečtené a okamžitě se dozví o jakémkoliv obranném plánu. Jediným slabým místem je lidské nitro, kam nevidí ani sofony.

V Organizaci spojených národů se tedy zrodí plán, jak sofonům čelit. Spásou mají být čtyři jedinci, kteří nemají o nic nesnadnější úkol než jen spasit svět. Do výběru jsou zařazeni tři velevážení vědci a myslitelé a pak jeden ničím nevynikající sociolog Luo Ťi. Zdánlivě je tím nejslabším článkem, popularita a celosvětová pozornost ho navíc úplně netěší. Zároveň je ale jediným člověkem na Zemi, z něhož mají Trisolarané strach.

5 únorových hitů: sci-fi a fantasy

Temný les je 2. dílem ze série Vzpomínka na Zemi. První díl s názvem Problém tří těles stahujte na tomto odkazu.

Robert Anson Heinlein - Dveře do léta

Žánr: Sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

„Byl jednou jeden kocour a ten neměl rád déšť. A sníh ho studil do tlapek. Ale choval pevné přesvědčení, že když se otevře dostatečný počet dveří, jedny přece musí vést do jasného letního dne. A protože na konci 20. století se pomocí hypotermie a cestování v čase dá uniknout skoro všemu – možná, že za třicet let opravdu jedny dveře povedou když ne do léta, tak alespoň do lepších časů.”

Tak praví poetická oficiální synopse k příběhu Dveře do léta. Jde o jeden z nejčtenějších románů klasika Roberta Ansona Heinleina a přečíst byste si ho měli třeba proto, že v roce 1954, kdy byl vydán, Heinlein předvídá, jak to bude vypadat v 70. letech stejně jako na počátku nového tisíciletí. Jak napsala recenzentka Faustka na serveru Databáze knih: „Kniha, která má skutečně tu moc otevřít dveře do léta.” Pokud vám trocha slunečních paprsků také chybí, Heinlein s tímto problémem dokáže pomoci.

Už jste se s Dveřmi do léta vypořádali? V tom případě pro vás máme další Heinleionovův příběh s názvem Hvězdná pěchota v podobě audioknihy. Stahujte na tomto odkazu.

František Kotleta - Rázová vlna

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

Poslední díl nejnovější trilogie Františka Kotlety se jmenuje Rázová vlna a je následovníkem jedničky Spad a dvojky Poločas rozpadu. S plukovníkem Michálkem se tu potkáváme v momentě, kdy válka skončila a krom na padrť zničené planety je tu i spousta jaderných hlavic, které na Zemi dopadly. Vše začíná vypadat jako pohádka se šťastným koncem, kdyby ale nebylo Kultu. Ten si totiž usmyslel, že Bůh netoužil po ničem jiném než zničit svět. Protože se ale po cestě něco zvrtlo, je třeba dokončit rozdělaný úkol za něj.

Vzpomínky na Zemi, na níž není tolik radiace a nevládne tu jen zima, jsou až příliš přitažlivé, a tak se plukovník Michálek rozhodne opět vydat do boje a všemi dostupnými prostředky se pokusit Kultu v jejich nekalých plánech zabránit. Rázová vlna je skoro až pupeční šňůrou propojena s předchozím dílem Poločas rozpadu. Smést se jí tedy pokud možno nechte až poté, co zjistíte, jak planetu ony jaderné hlavice zaplavily.