Pozadí stránky
Pozadí stránky

Legendární Super Mario je už i na Androidu! Máme pro vás pár tipů do začátku
23. 3. 2017 9:28 | Martin Havlicek

Legendární Super Mario je už i na Androidu! Máme pro vás pár tipů do začátku

Trvalo to tři měsíce, ale nakonec jsme se dočkali! Super Mario Run se konečně dá hrát i na telefonech se systémem Android. Hra je ke stažení zdarma, uvnitř ale najdete pouhé čtyři levely. První kola jsou tréninková a laťka obtížnosti je položená opravdu nízko. Jakmile začne být skákání přes propasti a nepřátelé výzvou, bezplatná ukázka končí. Zbytek hry je potřeba odemknout jednorázovým poplatkem ve výši 270 Kč.

Je to docela vysoká částka, ovšem oplátku získáte přístup k dalším dvaceti levelů rozmístěných do šesti rozličných světů. Ani po jejich pokoření zábava nekončí. Super Mario Run má tu výhodu, že se dá hrát pořád dokola a neustále budete narážet na nové výzvy. Ať už je to překonání nejvyšších skóre hráčů po celém světě nebo sbírání speciálních barevných mincí.

Poradíme vám, jak na to. Nejprve je ale potřeba zvládnout základy a těmi jsou skoky. Super Mario Run je v rámci skákaček od Nintenda výjimečný v tom, že hlavní hrdina běhá sám a hráč má na starosti pouze skoky. To proto, aby se skákačka dala dobře ovládat na kluzkých dotykových displejích telefonů.

Jak na skoky?

Mario zvládne několik různých skoků. Základní krátký skok provede hrdina reflexivně sám, když narazí na malou překážku nebo nepřítele. Větší skok vyvoláte jedním tapnutím na displej. Nic složitého. Obtížnější je skok s rotací, kdy tapnete, krátce podržíte prst na displeji a znovu tapnete. Mario se uprostřed skoku otočí kolem své osy. Není to jen na efekt. Díky tomu zůstane déle ve vzduchu, což se hodí nejen při přeskakování velkých překážek. Včasná rotace vám zachrání život také když padáte do propasti. A v neposlední řadě můžete pomocí piruety prodloužit skok při zdolávání vlajky na konci každého levelu. Čím výše vyskočíte, tím větší dostanete bonus.

Jak se vrátit zpět?

Jak jsme řekli, Mario běží automaticky směrem k cíli. Existuje ale pár metod, jak obrátit směr, byť jen dočasně. Někdy narazíte na šipku, co vás obrátí, když na ni stoupnete. Podobného efektu lze dá dosáhnout odrazem o stěnu. Skočíte směrem ke stěně, počkáte, až se Mario sám zachytí a pak jednou tapnete pro skok. Instalatér udělá salto a na pár momentů obrátí směr „jízdy“. I těch pár centimetrů někdy stačí k tomu, abyste sebrali mince, které jste předtím minuli. Pro případ, že se potřebujete vrátit dál, má hra připravené bubliny. Přenesou vás, kam potřebujete. Aktivujete je tapnutím na ikonku v horní části obrazovky.

Jak nahromadit co největší bonus?

Důvod k návratu na začátek levelu je obvykle jeden: vzácný bonus. Kromě klasických zlatých penízků občas narazíte i na mince barevné. Je jich jen pět od každé barvy. Nejprve narazíte na růžové. Poté, co je vysbíráte, se objeví fialové a na konec mince černé. Posbírat všechny se povede jen těm nejlepším z nejlepších.

Jak na nepřátele?

Mario sám nepřátele přeskakuje, alespoň ty malé. Mnohem výhodnější ovšem je otravné houbičky a agresivní želvy zneškodnit. Na konci každého levelu se objeví podrobné statistiky. Pokud se vám podaří odstranit z cesty dostatečné množství konkrétních příšerek, hra vám za ně bude dávat bonusy v modu Toad Rally, kde soupeříte s ostatními hráči ve sbírání zlaťáků.

Souboj s nepřáteli v Super Mario Run je, obecně vzato, velmi jednoduchý. Potrápit vás mohou akorát šarvátky s bossy na konci vybraných levelů. Draka Bowsera na poslední chvíli přeskočíte dlouhým skokem, čímž se dostanete k sekeře za jeho zády. Abyste zasáhli jeho nohsleda Boom Booma, musíte se odrazit od stěny a skočit mu přímo na hlavu. Úspěch tkví ve správné načasování.

Super Mario Run není jen historicky první hrou od slavného Nintenda pro mobilní telefony. Hra je výjimečná svou dokonalou vyvážeností. Dohraje ji s trochou píle každý, ale odhalit všechny bonusy zvládnou jen ti nejlepší z nejlepších.