Pozadí stránky
Pozadí stránky

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)
3. 5. 2018 13:07 | Patricie Kolohnátková

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

V rámci soutěže O2 audiokniha roku byla vyhlášena i kategorie nejpopulárnější audiohknihy podle vás, posluchačů. V průběhu uplynulých týdnů jste mohli hlasovat v anketě a krom toho, že jste rozhodli, které nahrávky patří k těm nejlepším, co byly za rok 2017 vytvořeny, jste mohli i vyhrát zajímavé ceny, třeba smartphony, reproduktory nebo vouchery na O2 Active.

Hlasování už skončilo a my známe těch deset vůbec nejlepších audioknih, které jste si loni zamilovali. S desátým až pátým místem jsme vás seznámili minulý týden, teď se ale pojďme podívat na pět těch vůbec nejlepších audio děl, které podle vás loni vznikly.

5. místo

Jo Nesbø: Krev na sněhu

Žánr: Severská krimi, thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 75 %

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

V Krvi na sněhu tentokrát nenajdete Nesbøva superhrdinu Harryho Holea, autor nás ale v nové sérii zavádí do Norska 70. let. Olav Johansen je čistič jednoho z největších kriminálních bossů Osla. Jde zároveň o hodně komplikovaného čističe: až příliš snadno se zamilovává, jeho objekty touhy jsou mu ale natolik vzdálené, jako jsou mu blízké vraždy.

I proto mu jeho šéf extrémně důvěřuje, a tak mu svěří velmi významný úkol, který by ho v hierarchii organizace mohl posunout. Jenže co má nebohý Olav dělat, když je tím úkolem vražda bossovy manželky, na níž se nemůže ani podívat, aniž by z toho neupadl na znak?

O audioknihu se pro OneHot Book postaral herec David Novotný.

4. místo 

Jan Karafiát: Broučci: Broučkovy pohádky

Žánr: Pro děti a mládež, pohádky

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

Broučci Jana Karafiáta se mezi oblíbenými příběhy drží už hezkých pár desítek let, nyní si navíc zaletěli do světa audioknih ve fantastickém podání Arnošta Goldflama.

I tady vypráví tatínek malým broučkům v postýlce neuvěřitelné příběhy, co zažil i slyšel. A tak se mláďátka dozvídají, jak se žáby koupaly ve smetaně, jak se špačci urazili, co si povídal osel s rybami, jak se Honza lekl, když potkal veverku, anebo jak to vypadá, když se za člověkem rozběhne štěstí.

3. místo

Robert Merle: Malevil

Žánr: Romány, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

Představte si, že se jednoho krásného dne vydáte na prohlídku sklepních prostor středověké tvrze Malevil. A tohle rozhodnutí vám zachrání život. Na Zemi totiž vybuchne jaderná bomba, která zlikviduje skoro všechno, co pro člověka dělá svět světem.

Najednou tu není většina lidí ani živočichů a obří trhliny dostala také technická infrastruktura. Vy tak s naprosto nesourodou skupinou přeživších musíte vymyslet, jak v primitivních podmínkách zachránit nejen svůj život, ale i své hodnoty.

Francouzský spisovatel Robert Merle napsal dneska už klasické sci-fi v 70. letech, platné je ale nyní snad ještě víc než tehdy. I proto román dostal víc než luxusní audioknižní provedení: dramatizace zabrala skoro tři roky příprav a podílelo se na ní 34 předních osobností, třeba Martin Myšička, Jiří Lábus, Daniela Kolářová, Miroslav Táborský nebo Jan Vlasák.

2. místo

John Wydham: Den trifidů

Žánr: Romány, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

Jestli byste si za svůj život měli přečíst jen jedinou knihu žánru sci-fi, pak sáhněte po Dni trifidů. Už na začátku 50. let minulého století ji napsal britský autor John Wyndham a je jedním ze zásadních a prvních postapokalyptických děl.

Den trifidů e o Zemi, jíž nejdřív zasáhnou zelené meteority, které celé lidské pokolení připraví o zrak. Aby toho ale nebylo málo, geneticky upravené rostliny „trifidi” začují svoji chvíli a na oslabené lidstvo provedou frontální útok. Hrstka přeživších musí vymyslet, jak se z téhle mizérie dostat dřív, než trifidi definitivně zvítězí.

Audiokniha vznikla ve spolupráci Radioservisu Českého rozhlasu a vydavatelství Tympanum. Přednesu se ujal Norbert Lichý.

1. místo

Chris Kyle: Americký sniper

Žánr: Literatura faktu, biografie, válečné

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 80 %

10 nejlepších audioknih roku (II. díl)

Možná jste na filmu Americký Sniper z roku 2014 byli v kině. Na plátno ho nepřevedl nikdo menší než Clint Eastwood a hlavní roli si zahrál Bradley Cooper. Film stejně jako jeho knižní předloha i audiokniha vyprávějí příběh amerického vlastenectví. Ústřední postavou je Chris Kyle, asi nejlepší sniper historie, kterému údajně protivníci přezdívali Ďábel a spolubojovníci pak Legenda.

Podívejte se na trailer k filmu Americký sniper:

Jde o osobní zpověď vojáka od jeho výcviku přes jednotlivá nasazení až po traumata z války. Kyle byl v misi v Iráku hned několikrát a příběh také ukazuje skvěle zvládnutou psychologii, jíž americká armáda uplatňuje na své vojáky. Asi i díky obřímu vlastenectví, které mu vtloukli do hlavy, totiž dokázal odsunout vlastní rodinu s malým dítětem až na druhé místo, hlavně ale zaměřit nejvíc ostřelovačských zásahů v dějinách USA.

Pro vydavatelství CPress načetli audiohknihu Bohdan Tůma a Jitka Moučková.