Pozadí stránky
Pozadí stránky

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května
30. 5. 2018 9:56 | Patricie Kolohnátková

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Jestli hledáte inspiraci, do jakého příběhu se ponořit, máme pro vás pět hitů, které vás, čtenáře O2 Active, v poslední době bavily nejvíc. Ve výběru samozřejmě nechybí napětí, ale ani trocha historie nebo sci-fi.

Svoji verzi klasického Macbetha přinesl skoro do současnosti král severské krimi Jo Nesbø. Bývalý britský novinář Tim Weaver zase přichází s vůbec prvním dílem o svérázném vyšetřovateli Davidovi Rakerovi. Mistr české historie Vlastimil Vondruška se vrací s dalším dílem ze série Letopisy královské komory a Robert Bryndza vás zaujal zatím posledním pokračováním o Erice Fosterové. Třešinkou na dortu je pak asi nejúspěšnější česká spisovatelka sci-fi Julie Nováková a její nová kolekce povídek. Přejeme vám spoustu chvil, kdy budete napětím přestávat dýchat!

Jo Nesbø - Macbeth

Žánr: Světová literatura, thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 68 %

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Anglický klasik v novém kabátu - tak by se dal shrnout projekt Shakespeare 400, který má za cíl přiblížit dramatikova díla i mladým čtenářům. V minulosti padla volba třeba na mnoha cenami ověnčenou kanadskou spisovatelku Margaret Atwoodovou, která v románu Kus temnoty zpracovala Shakespearovu Bouři, nyní se ke slovu dostává i Jo Nesbø.

Ten si příhodně vybral jedno z největších dramat, Macbetha. Severský krimi král svého hrdinu umístil do post apo města, které rozkládají drogové kartely, a z Macbetha udělal policejního komisaře.

Je pravdou, že Nesbø dokázal z útlého Shakespearova románu vytvořit psychologické drama o úctyhodných 546 stranách. A je také skutečností, že vám dá zpočátku trochu zabrat se do příběhu o touze po moci začíst. Pokud to ale nevzdáte, dostanete velmi solidní odměnu.

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Tim Weaver - Hon na mrtvého

Žánr: Detektivky, romány, thrillery

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 85 %

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

První díl ze série o Davidovi Rakerovi oblíbeného autora pořádného napětí Tima Weavera! Alex Towne zmizel před šesti lety, jeho tělo se našlo před rokem. Jenže před měsícem ho Alexova matka Mary Towneová viděla na ulici a nic nezabírá na Davida Rakera líp než ženské slzy.

Protože se specializuje na pátrání po pohřešovaných osobách, na nabídku, aby se do případu zapojil, nakonec kývne. Už záhy by si ale za své rozhodnutí nejradši pořádně nafackoval. Jednak je jasné, že díky nalezené mrtvole vyšetřování nikam nedospěje, jednak začíná v Alexově minulosti nacházet jednu temnější komnatu než druhou. Raker tak brzy zjistí, že člověka můžou potkat i mnohem horší věci, než je smrt.

Vlastimil Vondruška - Jičínské pole mrtvých

Žánr: Detektivky, historie

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 89 %

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Dvanáctý díl ze série Letopisy královské komory, to je detektivní román Jičínská pole mrtvých. Opět se tu můžeme potkat s vyšetřovatelem z dávných časů Adamem z Dobronína, kterého tentokrát případ zavane nedaleko města Jičín.

Zde na cestě k Zebínu je ohrazená louka, kde končí pohřbeny oběti morových epidemií, ale i sebevrazi, zločinci nebo kacíři. Jednoho dne se tu objeví i tělo velíšského lesmistra. Je přivázané ke stromu a má rozpárané břicho. Majitel panství Mikuláš Trčka z Lípy se celý případ nejprve snaží ututlat, jeden z jeho strýců na něj ale vznese žalobu a Mikuláš musí chtě nechtě na projednání do královské komory.

Na prosbu jeho bývalé lásky Johanky ze Šelemberka se do případu zapojuje Adam z Dobronína. Sotva ale dorazí do Jičína, stane se další vražda.

Julie Nováková - Světy za obzorem

Žánr: Povídky, sci-fi

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 90 %

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Soubor sci-fi povídek, které potěší i ty, co kratší beletristický žánr nevyhledávají - to jsou Světy za obrazem. Podíváte se na věčně zmrzlou trpasličí planetu plnou rozpadlých vraků. Prozkoumáte svět virtuální reality, navštívíte kolonie na nebezpečných dalekých planetách. Řada z nového souboru povídek Julie Novákové, která jako málo českých autorů publikuje i v USA, vychází vůbec poprvé. Každý příběh je rovněž doplněn komentářem autorky, ale i zajímavými fakty ze světa vědy a technologií.

Jak napsal na serveru Databáze Knih recenzent Stenar: „Pokud bych měl já osobně vyzdvihnout některou z prací, bylo by to zřejmě předposlední Město. Tak depresivní, mrazivou esenci beznaděje, ve kterou se celkem nevinně začínající povídka změní - protože ve chvíli, kdy není možné věřit svým smyslům, se všechen lidský intelekt stává prostě bezcenným - jsem nečetl už roky. Kam se hrabou všechny vetřelecké rádoby horory! Světy za obzorem jsou kniha, kterou by žádný fanoušek sci-fi, zejména pak české, neměl opomenout.”

Robert Bryndza - Do posledního dechu

Žánr: Světová literatura, detektivky

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

Nesbø, Vondruška nebo Bryndza: 5 e-knižních bestsellerů května

Je zima a v Londýně je nalezeno tělo mladé ženy. Vrah ji před smrtí mučil, a když s ní skončil, jako pytel odpadků ji odhodil do opuštěného kontejneru. Případu se ujímá londýnské oddělení vražd spolu s Petersonem a Mossovou, problém ale je, že Erika Fosterová v jejich týmu stále chybí. Když totiž tehdy nebyla povýšená, rozhodla se z uražené ješitnosti zažádat o přeložení a šéfové vražd jí návrat stále nenabídli.

Jak to tak u Eriky ale bývá, i zde se k počátku vyšetřování nějak nachomýtne, a protože ji případ opět chytí za srdce, nebyla by to Fosterová, aby se nakonec do týmu nedokázala infiltrovat. Už brzy pak začíná být jisté, že krásná, mladá žena nejspíš nebude první obětí a že počet podezřelých zmizení začíná pomalu narůstat.