Pozadí stránky
Pozadí stránky

Konečně pořádný fotbal! Vyšel nový ročník Pro Evolution Soccer
2. 6. 2017 14:21 | Martin Havlicek

Konečně pořádný fotbal! Vyšel nový ročník Pro Evolution Soccer

FIFA vs. PES… Věčný zápas o titul nejlepší fotbalové hry se rozšířil i na mobilní telefony. FIFA Mobile Football poslala v listopadu na hřiště odvážný herní koncept v podobě zápasu osekaného jen na klíčové momenty. Odehráno máte za pár minut, a přitom se ani vteřinu nenudíte. Na cestu do práce nebo do školy ideální. Na druhou stranu, není to plnokrevný fotbalový mač, ale jen sestřih nejlepších momentů.

PES neboli Pro Evolution Soccer na to jde v nejnovějším ročníku jinak. Vývojáři se pokusili na mobil dostat plnohodnotný fotbal. Pro Evolution Soccer 2017 nabízí na mobilu více méně to samé, co hra na PC a konzolí. Včetně oficiálního soundtracku a komentáře. Naopak „redukční diety“ se dočkala grafika, která je na poměry mobilních her podprůměrná. I tak si připravte jeden a půl giga volného místa na instalaci a další 250 mega, pokud stojíte o komentáře zápasů.

Trenérovi mančaftu PES strategie vyšla. Je to skvělý fotbal, který válcuje konkurenční Fifu od první minuty. Míč se chová realisticky a uvěřitelně. Občas uskočí od nohy nebo nedoletí přesně tam, kam jste jej vyslali. Ještě větší radost nám udělal nový systém ovládání. Vedle klasických virtuálních tlačítek, které nejsou responsivní, a navíc stíní omezenou plochu displeje, tu najdete ovládání pomocí dotykových gest. Jeho základy vám hra vysvětlí v krátkém tutorialu. Pár minut stačí a dostane se vám do krve. Pro zájemce jsou připraveny i tutoriály zaměřené na pokročilé techniky a fígle.

Herní nabídka je tradiční. Svůj tým můžete provést kampaní, kde absolvujete deset zápasů proti počítačem řízeným týmům. Pokud nasbíráte dostatek bodů, postoupíte výše. Hrají se plnohodnotné zápasy, s jediným rozdílem – místo devadesáti minut jste na hřišti jen chvíli. Ke kampani máme jen jedinou výtku a tou je obtížnost. Než se probojujete do vyšší ligy, musíte absolvovat desítky zápasů, které jsou až přehnaně jednoduché. Skóre 10:0 nejsou výjimkou.

Kromě kampaně jsou v nabídce hry také Eventy (s různou obtížností) a lokální, respektive online multiplayer. Část módu lze odehrát také v simulátoru, kdy zápasy ovládá počítač a vy se soustředíte pouze na management týmu. Získávání nových hráčů se podobá Fifě. Místo balíčků karet si ale kupujete skauty a manažery, kteří vám přivedou nové hráče. Výběr samotný připomíná kolo štěstí.

PES 2017 je zdarma, ale můžete si dokupovat virtuální mince a za ně pak nové hráče, respektive herní čas. Za sebou totiž můžete odehrát pouze omezený počet zápasů. Pak si musíte dát pauzu nebo dobít energii právě pomocí mincí. To ovšem není v bezplatných mobilních hrách nic neobvyklého…