Pozadí stránky
Pozadí stránky

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)
10. 8. 2017 12:43 | Patricie Kolohnátková

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)

Hledáte inspiraci na dovolenou nebo si jen chcete zkrátit dlouhou chvíli třeba při cestě do práce nebo za dalšími povinnostmi? Příběhy o Harry Holeovi vás určitě nenechají v klidu, jsou čtivé, napínavé a rozhodně jim nechybí ani smysl pro humor. Norský král detektivek Jo Nesbø o tomto hrdinovi už stihl napsat 11 knih, my vám v druhém dílu představujeme zbývajících 5.

A kdo je vlastně duchovním otcem Harryho Holea, Jo Nesbø? Spisovatel se narodil v roce 1960 v malém městě Molde, které leží v jižní části Norska. Povolání spisovatele v plánu původně nebylo, a tak vystudoval ekonomii a obchod a pár let se dokonce živil jako makléř. Už tehdy si ale začal přivydělávat jako externí novinář. A začal psát detektivky.

Nejvíc ho proslavila série s detektivem Harry Holem. Ač to sám autor rád popírá, má s ním hodně společného. Jsou si minimálně velmi podobní po fyzické stránce, oba mají stejný smysl pro humor a sdílí i lásku k hudbě. Tu Jo Nesbø zúročuje coby hlavní zpěvák a skladatel folk-rockové kapely Di Derre.

Vedle 11 knih, které napsal o Holeovi, má Jo Nesbø na kontě i celou řadu dalším příběhů, například o Doktorovi Proktorovi pro děti nebo krimi sérii Krev na sněhu. Sám autor je rozvedený, žije v Oslu a krom hudby patří mezi jeho koníčky i fotbal či lezení po skalách.

A nyní už zbývajících 5 knih s Harrym Holem, které dosud vyšly.

Sněhulák

Začíná zima a v Oslu napadl první sníh. Když se manžel a syn krásné Birte ráno nato probudí, zjistí že zmizela. Jen na zahradě po ní zůstal sněhulák s její šálou kolem krku. Do případu se pouští Harry Hole spolu s vyšetřovatelkou Katrine Bratt a už záhy zjišťují, že Birte nebyla rozhodně první ženou, která zmizela.

Případy mají totiž jeden společný rys: oběti vraha, který si říká Sněhulák, se vždy ztrácí s prvním sněhem. A jak vyšetřování postupuje, přestává být jasné, jestli Sněhuláka honí Harry s Katrine, anebo je tahle detektivní dvojice spíše štvanou zvěří. A ještě něco: Sněhulák už v říjnu míří do kina a podle traileru to bude dost děsivá podívaná!

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)

Levhart

V Oslu je jednoho dne učiněn hrůzný objev. Ve městě jsou nalezena těla dvou žen, které ale nezemřely jen tak ordinérně. Utopily se ve vlastní krvi a navíc mají mnohačetné bodné rány ve tvářích, které byly vedeny zevnitř úst. A protože chybí stopy, je už záhy jasné, že případ jen tak někdo nevyřeší.

Harry Hole je ale toho času v Hongkongu, kde si líže staré rány a tak trochu se schovává před věřiteli. Zpátky ho nakonec po drobném nátlaku dovede kriminalistka Kaja Solnessová. Případ pak policisty zavede nejen do zasněžených norských hor, ale také do rozžhavené Afriky a i tentokrát je jasné, že o dobrou zábavu a napětí ochuzeni nebudete.

Přízrak

Harry se definitivně vrací z Hongkongu domů do Osla s jasným cílem: zapojit se do vyšetřování z počátku jednoznačného, už vyřešeného případu vraždy v drogovém podsvětí. Záhy se setkává s údajným vrahem, osmáctiletým klukem, kterého zná z minulosti.

Vše se ale začíná komplikovat. V Oslu sice díky práci nového útvaru klesá drogová kriminalita, zato se tu místo heroinu začíná objevovat nová droga s názvem fiolin. Jde o opiát o dost silnější než heroin, po kterém sice tolik nehrozí předávkování, zato na něm vzniká daleko silnější závislost. Harry Hole se při rozplétání dostává kvůli svým neodbytným otázkám do obrovského ohrožení, na jehož konci čeká i velmi překvapivé rozuzlení.

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)

Policie

Vedle Sněhuláka a Levharta jde podle čtenářů o jeden z nejlepších případů s Harry Holem! Na místech, kde bylo dříve spácháno několik neobjasněných vražd, se najdou těla zavražděných policistů, kteří případy dříve vyšetřovali. Sériový vrah přitom nepůsobí, že by toho zatím měl dost. Jeho cílem jsou ochránci zákona, kteří selhali v objasnění brutálních případů z minulosti. O život pak přicházejí stejným způsobem jako oběti, jejichž vraha se jim nepodařilo najít.

Osloská kriminálka má ale velký problém - případu chybí jasné stopy a kriminálce zas jejich geniální detektiv Harry Hole. V nemocnici zatím leží pacient v kómatu s vážnými zraněními, kterého policie střeží 24 hodin denně a jehož identitu úzkostlivě tají.

Žízeň

V norském hlavním městě dochází k vraždám žen. Společným prvkem obětí je, že si krátce před svou smrtí domluvily schůzku přes sociální síť Tinder. Krom brutality vražd vyšetřovatele zaráží i skutečnost, že obětem zmizela také část jejich krve.

Bizarní případy si žádají povolání Harryho Holea, ani tentokrát to ale vyšetřovatelé osloské policie nebudou mít jednoduché. Harry se mezitím odstěhoval na Holmenkollen, kde si vedle vyučování na akademii užívá i rodinného života. Brutalita i záhadnost jednotlivých případů ho ale nakonec donutí založit alternativní vyšetřovací skupinu, i tak ho však od pravdy bude dělit velmi klikatá a nepředvídatelná cesta.

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (2. část)