Pozadí stránky
Pozadí stránky

10 zajímavostí, co jste netušili o Spotify
23. 8. 2017 7:44 | Martin Havlíček

10 zajímavostí, co jste netušili o Spotify

Nedávno jsme vám nabídli tipy na málo známé funkce Spotify. Tentokrát pro vás máme ne tak praktický, ale snad srovnatelně zajímavý výběr perliček z historie a fungování nejpopulárnější hudebně streamovací služby! Věděli jste například, že zákazníci O2 poslouchají na Spotify bez spotřeby dat? Že věděli? A víte také, že:

Nejpřehrávanější skladba na YouTube vděčí za svůj úspěch Spotify

Skladba Despacito Luise Fonsiho má na YouTube více než 3 miliardy přehrání. Překonala tak dosavadního rekordmana Gangnam Style. Za svůj úspěch částečně vděčí právě službě Spotify, která už několik let systematicky pracuje na popularizaci latinskoamerické hudby.

Hudebníci dostávají za jedno přehrání na Spotify 13 až 19 haléřů

Zhruba 70 % z peněz, které Spotify utrží, putuje k hudebníkům nebo přesněji majitelům práv k hudební produkci. Kolik který umělec dostane, určuje počet přehrání jeho písníčky. Ceny se pohybují v přepočtu od 13 do zhruba 19 haléřů za jedno přehrání. Přijde vám to málo? Některé písničky mají i přes miliardu přehrání…

Aplikaci Spotify si nainstalujete také na herní konzole

Nejen mobil, tablet, počítač, ale také herní konzole PlayStation 4 a nově i Xbox One mohou posloužit jako hudební přehrávače. Spotify můžete využít třeba ke složení vlastního herního soundtracku.

Spotify umožňuje měnit kvalitu hudby

Zákazníci O2 se o spotřebu dat na Spotify obávat nemusí, tak proč toho nevyužít ke zvýšení kvality reprodukce? V nastavení aplikace (ozubené kolečko v rohu) můžete přepínat kvalitu streamování i stahování hudby. Od normální až po extrémní s trojnásobným datovým tokem.

TIP! Aktivujte si Spotify Premium na O2 a nejenže můžete streamovat hudbu bez spotřeby dat, ale navíc získáte 3 měsíce služby zdarma. Nemluvě o výhodách plynoucí z předplatného Premium: hudba bez reklam, možnost přeskakovat písničky, offline přehrávání, vysoká kvalita zvuku a mnoho dalšího.

Barack Obama dostal nabídku pracovat ve Spotify

Prezident Barack Obama vyjádřil svou náklonost službě, když s veřejností sdílel svůj „prezidentský playlist“. Ve Spotify mu na to konto nabídli po uplynutí mandátu pozici „prezidenta playlistů“.

10 zajímavostí, co jste netušili o Spotify

Spotify poslouchá přes 140 milionů uživatelů měsíčně

Nepředstavitelných 140 milionů aktivních posluchačů znamená obrovský náskok před druhou Apple Music se zhruba 30 miliony uživatelů. Mimochodem, více než 60 milionů lidí si Spotify platí.

Uživatelé placené služby získávají nová alba s předstihem

Předplatné Spotify Premium nabízí spoustu výhod. Můžete si přehrávat co chcete a kdy chcete, v libovolné kvalitě, a navíc bez reklam. Možná ale nevíte, že platící posluchači získávají nejnovější hudební alba až s dvoutýdenním předstihem.

U některých písniček jsou texty a zajímavosti

Někdy se vyplatí do aplikace nahlédnout. Místo obligátního obrázku alba se čas od času zobrazí černý panel funkce Behind the Lyrics, která nabízí úryvky textů a nahlédnutí do historie vzniku písničky. Pokud byste chtěli texty všech písniček, musíte stáhnout sesterskou aplikaci SoundHound a aktivovat funkci LiveLyrics pro Spotify.

Co poslouchají chirurgové při operacích? A které písničky jsou nejnenáviděnější?

Jako dlouhodobí uživatelé Spotify oceňujeme především servis v podobě playlistů pro rozmanité činnosti a nálady. Chytáte romantickou večeři? Spotify má to pravé pro vás. Nebo divokou party pro kamarády? Tady si můžete dokonce vybírat! Nebo se chystáte operovat někomu srdce? Zkuste třeba nejoblíbenější písničky amerických chirurgů! A mohli bychom pokračovat: nejnenáviděnější písničky všech dob, domácí twerkování, hudba pro štrikování a domácí práce…

Spotify se dá použít jako dálkový ovladač

Mobilní aplikace Spotify není jen skvělý přehrávač, ale také praktický ovladač! Můžete ji využít ke spuštění písničky na počítači nebo jiném z podporovaných zařízení v dosahu. Není potřeba nic nastavovat, aplikace sama nabídne seznam zařízení k dispozici!