Pozadí stránky
Pozadí stránky

3x chytré čtení
29. 8. 2017 12:52 | Patricie Kolohnátková

3x chytré čtení

Jedete na pozdní dovolenou na konci léta, anebo si jen chcete přečíst o tom, co se děje doma i světě? Vybíráme 3 časopisy, ve kterých se krom shrnutí aktuálního dění můžete inspirovat rozhovory se zajímavými osobnostmi, postřehy i komentáři od těch, kterým nechybí nadhled. A samozřejmě si po dlouhém dni nebo při dlouhé chvíli skvěle odpočinout.

Respekt

Aktuální číslo týdeníku Respekt vyšlo v pondělí 28. srpna. Hlavním tématem, které se dostalo i na titulní stranu časopisu, je americký prezident Donald Trump. Tomu se několik měsíců po volbách stává Bílý dům stále těsnější, a to hlavně kvůli vlastním přešlapům. Po jeho takřka chybějícím odsouzení amerických ultrapravičáků po událostech v Charlottesville, při nichž zemřela levicová aktivistka, se proti němu vzedmula obrovská vlna nevole.

3x chytré čtení

Jen krátce poté, co mu z poradních teamů začali hromadně odcházet přední businessmani (např. šéfové společností Intel, Under Armor, farmaceutického gigantu Merck či šéfka Campbell Soup), před pár dny vyjádřil své obavy i šéf „Trumpových” Republikánů v Senátu. Ten podle deníku New York Times prohlásil, že současný prezident není ani schopen osvojit si základy politického vládnutí. Jak z této krize Donald Trump, navíc s hrozbou ze Severní Koreje vybruslí? Na otázky hledá odpovědi zahraniční redaktor Respektu Jiří Sobota.

Respekt také nemohl opomenout první návštěvu francouzského prezidenta Macrona v Polsku, která zpochybnila budoucnost Visegrádské čtyřky, a šéfredaktor Erik Tabery se ve svém komentáři tentokrát zamýšlí nad snad už končícím trnem v oku v podobě prasečáku na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. Nechybí ale ani domácí politika - je tu článek o kandidátech, které posílají politické strany do voleb, o žalobě na státní úředníky za skoro stomiliardovou pokutu od EU anebo o dokumentu Selský rozum, který sleduje české zemědělce podnikající v regionech, kterým dominuje Agrofert.

Forbes

Číslo plné celebrit a úspěšných - to je aktuální číslo i leitmotiv celého časopisu Forbes. Na titulní straně je krásná Karolína Kurková. V rozhovoru říká, že být O.K. nestačí. Protože když chcete uspět, musíte zamakat ještě o trochu víc než ostatní. Přidat si extra míli, nezastavit se. A koho byste už měli poslouchat, než jednu z nejúspěšnějších českých modelek, že?

3x chytré čtení

Dalším vyzpovídaným respondentem je návrhář těch nejluxusnějších bot, pro které by vraždila nejedna domácí i zahraniční celebrita, sám velký Manolo Blahnik. Rozhovor vznikl, když se syn českého otce vrátil do své domoviny.

Z dalších témat se v nejnovějším Forbesu dočtete třeba o tom, proč pořád platíme drahé ceny roamingu, jací jsou nejlépe vydělávající domácí i světoví sportovci (mimochodem, hokejista Jakub Horáček na vrcholu vystřídal brankáře Petra Čecha) anebo o miliardářovi Milanovi Kratinovi. Ten začal před sedmi lety s nulou a dnes je čtvrtým největším investorem do průmyslových nemovitostí v Česku.

Jako velká business story byla tentokrát vybrána antikoncepce, tedy kondomy. Prezervativy nové generace musejí přinášet rozkoš, říká šéf jejich největšího světového výrobce – malajsijské firmy Karex. Jak funguje byznys kolem nich a jak z kondomů udělat lifestylovou věc.

Reportér

Team měsíčníku Reportér září jedním hvězdným jménem vedle druhého. Najdete tu třeba investigativního novináře Jaroslava Kmentu, reportéra Tomáše Poláčka, který je známý svými divokými cestami po světě i doma, a s magazínem spolupracují i Janek Kroupa, Martin Jaroš, Pavel Kohout, Pavel Steigerwald nebo Tomáš Třeštík.

Na titulní straně aktuálního čísla je Michal Viewegh, se kterým časopis přináší rozhovor. Jaroslav Kmenta se pak zaměřil na slovenskou mafii, jež se usídlila u nás. Ve svém článku popisuje, jak se Česko stalo útočištěm významných mafiánů i členů tajné služby. A ano, jde o ty, co mají na svědomí i únos syna slovenského prezidenta.

3x chytré čtení

O Michalovi Smelíkovi, hlavě společnosti Liglas, která díky přímluvě prezidenta Zemana vyhrála miliardový tendr na výstavbu vodních elektráren v Kyrgyzstánu, je další článek aktuálního čísla. Ten se zaměřil na barvitou minulost i divokou současnost tohoto pro většinu dosud neznámého podnikatele.