Pozadí stránky
Pozadí stránky

Dívka v ledu je skvělý debutový román, který stojí za pozornost
13. 10. 2017 10:41 | Patricie Kolohnátková

Dívka v ledu je skvělý debutový román, který stojí za pozornost

Debutový detektivní román britského autora Roberta Bryndzy je příběhem, který se čte jedním dechem. Autor v něm představil vyšetřovatelku Eriku Fosterovou a hned na úvod jí svěřil nelehký úkol: vyřešit vraždu dcery miliardáře. Román, který se odehrává v kulisách Londýna, je výborně napsaný a můžeme vám garantovat, že hned, jak se dopracujete k poslední stránce, začnete hledat, jak se s Fosterovou seznámit ještě blíže. Dobrá zpráva je, že česky už vyšly celkem 2 knihy, další 3, které Bryndza napsal, budou snad přeložené co nejdříve.

Je ráno, Londýn pokryla sněhová peřina a kvůli kalamitnímu stavu se ten den do práce nikdo příliš nehrne. Jednu z mála výjimek tvoří Lee Kinney, který je sice na podpoře, aby ji ale získal, musí chodit na určené brigády. Proto i přes sníh vyráží do nedalekého muzea v jižním Londýně, aby se postaral o údržbu zahrady. Na místě zaslechne zvonění telefonu, a když zjistí, že se jedná o nový iPhone, chce ho sebrat a prodat v bazaru. Jenže ouha, než se k němu dostane přes zamrzlý led jezírka, všimne si, že ve vodě leží mrtvé ženské tělo s doširoka otevřenýma očima.

V ten moment se začíná rozbíhat vyšetřování, které dostane na starost detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Vše se začíná komplikovat v momentě, kdy se zjistí, že je oběť nejen krásná, ale navíc z mocné rodiny, která má napojení na nejvyšší politické kruhy. Vyšetřování tak stojí v cestě nejen senzacechtivá média, hlavně ale samotní členové rodiny, kteří si svým obrovským vlivem snaží uchovat nejedno špinavé tajemství. Vražd postupně přibývá a navíc se ukazuje, že krásná a bohatá Andrea Douglas-Brownová rozhodně nebyla první obětí.

Předně, Dívka v ledu je napsaná tak čtivě, že budete mít problém se od ní odtrhnout. Jak napsala jedna čtenářka na serveru Goodreads, který se věnuje uživatelským recenzím knih: „Na dnešek jsem měla plány udělat pár věcí. Jenomže pak jsem si do rukou vzala tuhle knihu. K večeři jsme měli hotdogy a upřímně, rodina by mi měla děkovat, že ode mě vůbec něco dostala.” Komentář dost přesně vystihuje i moje pocity, protože knihu jen tak odložit moc nešlo. A to i přesto, že se mi už zhruba v polovině povedlo odhalit, kdo je vrahem, jistota to ale nebyla, jen tušení, které se nakonec potvrdilo. Nebylo to ale důležité, vyšetřovatelka Fosterová je totiž postavou, do které se zamilujete skoro na první pohled. Ano, jako každý správný vyšetřovatel je i ona dost šáhlá, právě to jí ale dává lidský rozměr.

Jak už bylo řečeno výše, Dívka v ledu je debutovým detektivním románem Roberta Bryndzy. Nás na něm možná zpočátku překvapí, že je tam poměrně hodně slovanských protagonistů. Slovanky jsou jak některé oběti a slovenské občanství má v pasu i Erika Fosterová. Nic tak zvláštního na tom ale není, protože Bryndza je sice Brit, ale už nějakou dobu žije se svým manželem Jánem ve slovenské Nitře. A jeho knihy pak dostávají nový rozměr i díky skoro až dojemnému příběhu, jak se samotný Bryndza stal profesionálním spisovatelem.

Bylo nebylo, Robert Bryndza původně začínal jako herec, ke psaní ho to ale táhlo vždycky. Poté, co už si nějakou dobu psal do šuplíku, oslovil několik britských nakladatelů, jestli by o jeho díla měli zájem. A neměli. Proto se se svým budoucím manželem vypravil do Hollywoodu, kde se snažil uspět jako herec. Ani tenhle pokus ale úplně nevyšel, a tak se Bryndza po nějaké době vrátil do Evropy, tentokrát ale do slovenské Nitry. Stále psal, přestával však už doufat, že by jeho sen mohl někdy vyjít, a tak odpověděl na několik inzerátů hledajících učitele angličtiny.

Tehdy za ním přišel jeho manžel a řekl mu, jestli by vedle detektivek nechtěl sepsat jejich zážitky z USA. Bryndza byl nejprve skeptický, nakonec se do toho ale dal. Za několik týdnů byla kniha na světě, a to nejen v angličtině, hlavně ale ve slovenštině s překladem jeho partnera. Rukopis pak putoval vedle těch anglických i slovenským nakladatelům a tehdy se konečně začaly věci ubírat správným směrem. O dalších pár týdnů později vychází humoristická prvotina Mrcha Hollywood a díky velmi pozitivním ohlasům jak recenzentů, tak i čtenářů, si nakladatelství od Bryndzy kupuje autorská práva i na další knihy.

Teprve po dalších dvou humoristických románech ale přichází řada na to, co chtěl Robert dělat vždycky: napsat pořádnou detektivku! Výsledkem je série o detektiv šéfinspektorovi Erice Fosterové. První kniha Dívka v ledu se po vydání stala bestsellerem, a tak krátce nato následoval Noční lov. Třetí kniha se sympatickou detektivkou s názvem Temné hlubiny česky vyjde už v listopadu. A minimálně podle perfektního debutu to vypadá, že se je opravdu na co těšit!