Pozadí stránky
Pozadí stránky

E-kniha týdne: Detektivka Sucho vás bude napínat až do samotného konce
8. 12. 2017 17:58 | Patricie Kolohnátková

E-kniha týdne: Detektivka Sucho vás bude napínat až do samotného konce

Sucho je prvotina britsko-australské autorky Jane Harperové. Příběh, který je zasazen do australského venkova, pátrá po viníkovi zločinu, na jehož konci jsou 3 členové jedné rodiny nalezeni mrtví. Čekejte napětí, návraty do minulosti i skvělé vykreslení života farmářů, které sužuje nepředstavitelné sucho. A také velmi čtivě napsanou knihu, kterou nebudete chtít odložit.

Název knihy: Sucho

Autor: Jane Harperová

Rok vydání: 2017

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 87 %

Do australského městečka Kiewara přijíždí federální detektiv Aaron Falk. Nepřivádí ho sem ale případ, který by měl šetřit, nýbrž smrt jeho nejlepšího kamaráda z dětství Luka. Ten byl před krátkou dobou nalezen s prostřelenou hlavou s brokovnicí v ruce ve svém autě, a protože krom něj byli zavražděni i jeho manželka a syn, vypadá vše na první pohled jako jednoznačný případ. Jeho hospodářství na tom nebylo finančně nejlépe, a tak se zdá, že jde o jasnou sebevraždu, které předcházely 2 vraždy, provedené Lukovou rukou.

Když Falka Lukovi rodiče poprosí, aby se na případ podíval, zpočátku se brání, protože nemá zájem v Kiewaře setrvávat déle, než je nutné. Nakonec ale kývne. Do pátrání se pouští s místním šéfem policie Racem, čelit ale musí nenávisti obyvatel města, která má kořeny v minulosti. S postupujícím vyšetřováním se navíc útoky nejen na Falka stupňují. Podaří se mu spolu s Racem rozluštit případ dřív, než někdo z místních obyvatel přistoupí k osobní vendetě?

Sucho je debutovým románem Jane Harperové, která se díky němu jednoznačně zařadila mezi špičku krimi autorů. A po boku například Gillian Flynnové nebo Tany Frenchové je také jednou z mála, která podobně jako jiné ženské autorky zbytečně nezabíhá do melodramatu, až na pár výjimek jde výhradně po meritu věci. Zpočátku se sice zdá, že návraty do minulosti jsou tu tak trochu navíc, jak ale příběh postupuje dál, začíná být jasné, že jsou pro vysvětlení mnoha otázek naprosto klíčové.

V Suchu, který Harperová napsala v rámci kurzu tvůrčího psaní, kam se při povolání novinářky přihlásila, pak vedle příběhu vyniká ještě jedna věc. Tou je velmi sugestivní popis australského venkova. Ti, kdo bydlí ve městě, přírodu a přírodní živly příliš nevnímají, pro farmáře jsou ale rozmary počasí naprosto klíčové. Pokud navíc žijete na statku a chováte dobytek, v případě, že sucho trvá opravdu dlouho, musíte přistoupit k mnoha bolestivým rozhodnutím. Třeba vybít dobytek, protože nemá co jíst ani pít. A také musíte řešit, jak se v případě, že v dohledné době nenaprší, poperete se ztenčujícím se rozpočtem.

E-kniha týdne: Detektivka Sucho vás bude napínat až do samotného konce

V momentě, kdy máte tak velké problémy, jako je přes 2 roky trvající sucho, je zcela pochopitelné, že se začnete chovat vypjatě. Asi začnete víc pít. A když je příležitost, páru upustíte třeba při rvačce v místní hospodě. A ano, někteří Suchu vyčítají, že jsou tu věci popsány příliš schématicky, kdy jsou místní obyvatelé vykresleni jako parta omezených násilníků. Jenže autorka na australském venkově žila a v příběhu vychází z vlastních zkušeností, které můžou být lehce nadsazené, rozhodně ale ne nereálné.

Co logiku trochu postrádalo, byly návraty do minulosti. Zpočátku totiž vše nasvědčuje tomu, že se jedná o Falkovy vzpomínky, které jsou logicky limitované jen jeho vlastními prožitky, a tak tu zůstává mnoho otázek. Touha znát na ně odpovědi vás pak žene k další a další stránce. V poslední zhruba třetině knihy se však z Falkových vzpomínek stanou obecné návraty do minulosti a začínají popisovat i zážitky dalších postav. Zatímco nás tedy v prvních dvou třetinách díky subjektivním Falkovým vzpomínkám autorka ochuzuje o mnoho střípků do finální mozaiky, zčistajasna začne do flashbacků míchat i vzpomínky jiných, čímž celkem zásadně změní pravidla a vy si chvíli připadáte trochu podvedení.

Protože se ale v ten moment začnete nezadržitelně blížit k rozuzlení celé zápletky, na vlastní ukřivděnost brzo zapomenete. A závěr? Mohl být možná trochu propracovanější a komplikovanější, smysl to ale dává. A my vám můžeme skoro na 100 % garantovat, že vás překvapí.

Sucho od Jane Harperové asi nebude nejlepší detektivkou, jakou jste kdy v životě četli. Je to ale velmi čtivě napsaný příběh, který nepostrádá notnou dávku napětí. A pak také velmi dobré vykreslení života na australském venkově, což je po hromadě zasněžených severských detektivek příjemné zpestření. Pokud tedy hledáte knihu, u které se dobře pobavíte a bude se vám číst jedna báseň, Sucho je určitě trefou do černého.