Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Knihy Jakubovy

Knihy Jakubovy

Olga Tokarczuková


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: Host
Vydáno: 2017
Jazyk: český
Počet stran: 803

Opus magnum světoznámé polské autorky.

Rok 1752. Podolí, součást Polského království, území ležící na dnešní jihozápadní Ukrajině, oblast osídlená křesťany, židy i muslimy.

Polskou společnost soužil rozkol mezi královským dvorem, venkovskou šlechtou a bezzemky, jejichž síla se v osmnáctém století začala naplno projevovat. Díky kvetoucímu obchodu s muslimským světem docházelo k bohaté kulturní výměně. Pozvolný hospodářský a morální úpadek však plíživě pronikal do všech pater společnosti, a ta se pokoušela nalézt viníka. Židé mezitím čekali na svou příležitost k emancipaci.

Podstatná část příběhu se odehrává i v židovském městě Brünn, tedy v Brně, ale ocitneme se i v jiných evropských městech. Čtenáři se tak nabízí zvláštní paralela se současným dramatickým střetem s jinými kulturami. Díky poutavému vyprávění Olgy Tokarczukové získáváme neodbytný pocit, že mezikulturní střet je v této části světa přítomen odpradávna.

Román je obrazem dávného Polska, mocného a vlivného království na vrcholu své státnosti, ale zároveň těsně před pádem do osudové propasti zájmů sousedních mocností.

Olga Tokarczuková (nar. 1962) je jednou z nejčtenějších a nejoceňovanějších současných polských spisovatelek. Mezinárodního úspěchu dosáhla svou třetí knihou Pravěk a jiné časy (1996; česky Host 1999, 2007), která byla oceněna prestižní Cenou Nadace Kościelských a cenou Paszport Polityki. Za romány Běguni (2007; česky Host 2008) a Knihy Jakubovy (2014) získala nejsledovanější polskou literární cenu Nike. Podle morálního thrilleru Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrtvých (2009; česky Host 2010) natočila režisérka Agnieszka Hollandová celovečerní film.

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma