Pozadí stránky
Pozadí stránky
Obálka knihy Červenec 1914

Červenec 1914

Sean McMeekin

Prodej byl ukončen.


Tato e-kniha je dostupná ve formátech:

ePUB Mobi PDF

Dostupnost formátů zavisí na vydavateli. E-knihy mají velikost od 1 MB do 30 MB.


Vydavatel: CPress
Vydáno: 2014
Jazyk: český
Počet stran: 464

Měsíc, který změnil podobu 20. století

Když na konci června roku 1914 atentátník s vazbami na Srbsko zastřelil arcivévodu Františka Ferdinanda, nezdálo se, že by to ve světě způsobilo vážnější rozruch. Dokonce i Ferdinandův strýc, císař František Josef I., na zprávu o smrti následníka trůnu zareagoval se stoickým klidem – prohlásil: „Je to vůle Boží.“ Zcela určitě tehdy nic nenaznačovalo, že by tato událost mohla vyústit v ozbrojený konflikt – a už vůbec ne v rozpoutání světové války děsivých rozměrů, která zásadním způsobem změní běh lidských dějin.

Renomovaný historik Sean McMeekin nám ve své knize Červenec 1914 dokazuje, že první světové válce bylo možné zabránit – nebýt nepočetné skupiny státníků, kteří se v průběhu měsíce následujícího po Ferdinandově smrti rozhodli, že atentát využijí jako rozbušku k rozpoutání dlouho očekávané konfrontace evropských mocností.

Kniha Červenec 1914 názorně popisuje, jak jediný měsíc – spolu s aktivitou skupiny odhodlaných politiků – dokázal změnit podobu dvacátého století.

„Historiografie první světové války je nesmírně obsáhlá – ani ne sto let po zahájení tohoto konfliktu máme k dispozici více než 25 tisíc odborných knih a článků. Sean McMeekin nám ve své knize Červenec 1914 i přesto nabízí nový objevný pohled… Na jednotlivé události se dívá velmi detailní optikou. Začíná podrobnou rekonstrukcí dvojnásobného atentátu spáchaného v žáru sarajevského slunce a následně se zaměřuje na choreografi i jednotlivých událostí, které popisuje den po dni.“
- Harold Evans, New York Times Book Review

„Kniha Červenec 1914 obsahuje velmi detailní popis diplomatických aktivit v měsíci předcházejícím vypuknutí první světové války. Tato skvěle napsaná kniha rekonstruuje napětí, dramatické zvraty, nedorozumění i opomenutí diplomatů, kteří Evropu nakonec dovedli k dosud nejničivější válce. V závěru knihy najdeme vynikající analýzu odpovědnosti a selhání jednotlivých aktérů.“
- Daily News

více

Jak číst zakoupené e-knihy nejpohodlněji?


Ikona aplikace O2 Knihovna
V aplikaci O2 Knihovna
• bez registrace
• na telefonu i tabletu
Stáhnout zdarma