Pozadí stránky
Pozadí stránky

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)
1. 8. 2017 16:28 | Patricie Kolohnátková

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Hledáte inspiraci na dovolenou nebo si jen chcete zkrátit dlouhou chvíli třeba při cestě do práce nebo za dalšími povinnostmi? Příběhy o Harry Holeovi vás určitě nenechají v klidu, jsou čtivé, napínavé a rozhodně jim nechybí ani smysl pro humor. Norský král detektivek Jo Nesbø o tomto hrdinovi už stihl napsat 11 knih, my vám tentokrát přinášíme prvních 6.

Je neorganizovaný, nezodpovědný a miluje porušování pravidel a nařízení. Poslouchá Sex Pistols i Duka Ellingtona, miluje Francise Forda Coppolu a nesnáší Mela Gibsona. I když se snaží tvářit jako převychovaný alkoholik, moc dobře si rozumí s Jimem Beamem. Miluje Ráchel, ale protože tihle dva spolu nevydrží, láme srdce jiných žen, kudy chodí.

Harry Hole totiž vypadá skvěle - je to vysoký, modrooký Nor s fantastickým úsměvem a sžíravým smyslem pro humor. V první řadě je ale špičkový detektiv, trénovaný samotnou FBI. Proto pro něj není problém vyřešit i případy, se kterými si ostatní lámou hlavu dlouhé měsíce. A ještě něco: specializuje se na sériové vrahy! Seznamte se s Harry Holem, za kterým nestojí nikdo jiný než král severských detektivek Jo Nesbø!

Netopýr

V Austrálii je nalezená mrtvá norská dívka a tamní policii je na pomoc vyslán detektiv Harry Hole z Osla. Původně má jen přihlížet, léčit se ze závislosti na alkoholu a překonávat smrt kolegy, kterou při nehodě zavinil. Harry si ale nedá říct a do případu se už záhy začne vměšovat, zvlášť když se ukáže, že Norka nebyla jedinou obětí, a kriminalisté tak mají co do činění se sériovým vrahem. První případ Harryho Holea, který z něj udělal krále knižních pultů i e-knihových e-shopů a jeho autorovi Jo Nesbøvi přinesl celou řadu ocenění.

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Švábi

V Thajsku je v jednom nevěstinci nalezený norský velvyslanec s nožem v zádech. Už to samo o sobě by na mezinárodní skandál s velkou publicitou stačilo. Horší ale je, že má v kufříku pedofilní fotky, a když ještě žil, měl velmi úzké vazby na norského premiéra. Proto je Harry vyslán, aby případ pomohl v pokud možno co největší tichosti vyřešit. Už záhy se ale ukazuje, že velvyslancova vražda byla jen jedna z celé série, a tak Hole na nic nečeká a místo pozorování se naplno pouští do vyšetřování.

Červenka

Když do Norska přijede na státní návštěvu Bill Clinton, Harry u toho nechybí, nešťastná náhoda tomu ale chtěla, aby omylem postřelil amerického agenta tajné služby. Místo vyhazovu na něj ale čeká povýšení, a to k norské tajné službě. Už záhy je jasné proč: Holea sem nad hromadu papírů bylo potřeba uklidit. Harry dostane za úkol zmapovat neonacistické prostředí. Při své práci natrefí na stopu o nelegálním dovozu supermocné zbraně a on se navzdory přání vedení pouští do pátrání, kdo a proč ji v zemi tak touží mít. A stopy ho zavádí mezi veterány z druhé světové války..

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Nemesis

Ve čtvrtém pokračování o Harry Holeovi se situace dost zkomplikuje. V jednom bytě v Oslu je nalezená mrtvá Harryho dávná láska Anna a zpočátku vše nasvědčuje sebevraždě. Pak se ale ukáže, že jde o vraždu a že byl Harry navíc poslední, kdo ji viděl naživu, protože u ní byl na večeři. Problém ale je, že si Hole zase pořádně přihnul a nepamatuje si vůbec nic. Mezitím dá v centru Osla bankovní lupič úředníkovi limit 25 sekund, aby otevřel bankomat a všechny peníze naházel do tašky. Limit o 6 sekund překročí, za což lupič banku potrestá zastřelením úřednice. Dokáže Harry najít lupiče i se očistit z podezření, že vrahem Anny je právě on?

Pentagram

Harry je na tom bledě. Za měsíc bude komplet suspendovaný a jeho osobní život je v troskách. Zrovna, když leží doma opilý pod obraz, mu zazvoní telefon. Na druhém konci je jeho šéf, který ho povolává k úplně poslednímu případu. V Oslu byla nalezená zavražděná žena s useknutým prstem. Jako parťák mu je navíc přidělen Tom Waaler, kolega, kterého se Harry v minulosti neúspěšně pokoušel usvědčit z vraždy. Mezitím se ztrácí Lisbeth, manželka producenta, který má už za pár dní uvést premiéru muzikálu My Fair Lady, v níž má Lisbeth hrát hlavní roli. Může za její zmizení manžel? A kdo sakra na policii poslal useknutý prst?

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Užijte si skvělé napětí s Harry Holem (1. část)

Spasitel

Je advent a v Oslu panuje předvánoční atmosféra. V centru města u stanu Armády spásy se potřebným rozdává polévka zdarma. Pak padne výstřel a voják, který stojí u hrnce se sběračkou v ruce, padá mrtvý k zemi. Tím nájemný zabiják z Chorvatska splnil svůj poslední úkol a chystá se odjet zpátky domů, kvůli silnému sněžení je ale let zrušen. Druhý den se z novin dozví, že zastřelil nesprávnou oběť, a tak svůj odlet odkládá do splnění zadání. To už mu je ale v patách Harry Hole, který ho musí najít dřív, než se dostane ke skutečnému cíli.