Pozadí stránky
Pozadí stránky

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?
17. 5. 2023 11:24 | Patricie Kolohnátková

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

Oblíbená anketa Audiokniha roku má své vítěze. Některá díla vás možná překvapí, v drtivé většině se ale jedná o skutečné klenoty. Letošní ročník ovládl Kmotr, geniální mafiánský román Maria Puza, kterého neméně geniálně přednesl Oldřich Kaiser. Jaké to je vychovávat autistické dítě, ukázali z pohledu mámy i táty Petra a Petr Třešňákovi a díky Ivanovi a Kláře Trojanovým získala nahrávka titul Nejlepší vícehlasá četba.

Made In Norway je špičkový rozhlasový thriller, jehož téma je dnes aktuálnější než kdy dřív a který má třetí místo v kategorii Dramatizace. Nejlepší interpretkou roku je Klára Suchá za sci-fi román Klára a Slunce. Přemýšlíte, jaký titul vybrat pro děti? Tím nejlepším za celý loňský rok jsou Myši patří do nebe, kde si užijete Ondřeje Brouska. Přejeme krásné poslouchání.

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

KMOTR

Mario Puzo

Žánr: Světová literatura, román

Interpret: Oldřich Kaiser

Naprostá a neotřesitelná legenda, to je Kmotr. I když je románu už víc než padesát let, stále se čte a hlavně se stále líbí - na Databázi knih má 95 %. Než Mario Puzo mafiánský román napsal, pracoval jako obsluha výhybky na železnici. S tím byl ale po vydání konec - Kmotr z něj nejen udělal boháče, ale stal se také nejrychleji prodávanou knihou historie.

Možná jste nevěděli, že Puzo napsal i dva scénáře k Supermanovi. Nebo že se úvodní scéna Kmotra točila víc jak 750x. Poctivá práce ale přinesla celkem tři Oscary. Teď má Kmotr i další titul, kterým je absolutní vítězství v soutěži Audiokniha roku 2022. A vy si ji můžete vychutnat v podání famózního Oldřicha Kaisera.

Hodnocení na Databázi knih: 95 %

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

ZVUKY PROBOUZENÍ

Petr a Petra Třešňákovi

Žánr: Naučná literatura, biografie

Interpret: Ivan a Klára Trojanovi

Petr Třešňák je jedním z klíčových přispěvatelů časopisu Respekt. Ti, co ho sem tam dostanou do rukou, vědí, že je to také táta Dorotky, dcery s těžkou poruchou autistického spektra a k tomu s mentální retardací. Spolu se svou ženou Petrou pak ve Zvucích probuzení popsali, jaké to je, vychovávat takové dítě.

Jsou tu kouzelné momenty, které s ní zažili, pak ale také děsivá dramata jejího neklidu a sebepoškozování. Třešňákovi se tu snaží odpovědět na otázku, jak se vnitřně vyrovnat s narozením postiženého dítěte i jak zvládat extrémně náročnou péči o něj. Mužskou a ženskou perspektivu do audioknihy převedli Ivan a Klára Trojanovi, za což získali titul Nejlepší vícehlasá četba roku.

Hodnocení na Databázi knih: 90 %

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

MYŠI PATŘÍ DO NEBE

Iva Procházková

Žánr: Česká literatura, pro děti

Interpret: Ondřej Brousek

Titul Nejlepší audiokniha pro děti a mládež získaly Myši patří do nebe jedné z nejlepších současných autorek pro děti a mládež Ivy Procházkové. Je o nejlepších kamarádech myšce Šupito a lišákovi Bělobřichovi, které je dramaticky přerušeno. Oba se ale potkají v přívětivé zemi mezi životem a smrtí, kde spolu prožívají nejedno dobrodružství.

Ivě Procházkové se skvěle podařilo podat obtížné téma smrti, jehož se mnoho dětí bojí. V Myších patřících do nebe se ho ale malý posluchač nezalekne a přijme ho jako běžnou součást života. A třešinkou na dortu je přednes Ondřeje Brouska.

Hodnocení na Databázi knih: 88 %

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

MADE IN NORWAY

Vagard Steiro Amundsen

Žánr: Světová literatura, thriller

Interpret: P.Bučková, J.Dolanský, J.Vyorálek, O.Vetchý

Norský rozhlasový thriller získal nejprve v roce 2020 hlavní cenu za nejlepší rozhlasový seriál v prestižní soutěži Prix Europa, teď je díky bravurnímu zpracování Českého rozhlasu držitelem bronzové medaile za nejlepší dramatizaci roku v anketě Audiokniha roku.

Hlavní postavou je tu kapitánka Oda Skarová, která je vyslaná norskou armádou na zahraniční misi. Tady se ocitne před zásadním rozhodnutím - jak má postupovat při podezření, že zbraně, které zabíjejí v rukou iráckých teroristů, pocházejí z továrny v jejím rodném městě, která živí i její rodinu? Ve skvělé dramatizaci si vychutnáte třeba Petru Bučkovou, Jana Dolanského, Jiřího Vyorálka nebo Ondřeje Vetchého.

Známe Audioknihy roku 2022. Do které se zaposloucháte?

KLÁRA A SLUNCE

Kazuo Ishiguro

Žánr: Světová literatura, román, sci-fi

Interpret: Klára Suchá

Klára je vyřazená robotka, která až doteď čekala ve výloze obchoďáku na svého puberťáka, jemuž by mohla sloužit. Klára má přitom obrovský potenciál: sice nemluví úplně dobře a souvislosti nechápe do posledních detailů, má ale emoce a je všímavá. Nakonec se dočká a dostane se do rodiny dospívající Josie. A pak přijde šok - dívka trpí nevyléčitelnou nemocí a má pár posledních měsíců. Klára se proto rozhodne požádat Slunce, jež je odnepaměti považováno za zjevení boží tváře, aby Josie uzdravilo. Bude to ale stačit? Klára a Slunce je fantastický román britského autora Kazua Ishigura. A herečka Klára Suchá za něj získala ocenění Nejlepší interpretka roku.

Hodnocení na Databázi knih: 85 %

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.