Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 nejstahovanějších audioknih Saturnin, Kmotr i Staré vraždy
7. 8. 2023 9:50 | Patricie Kolohnátková

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

Máte rádi audioknihy? My na ně nedáme dopustit v průběhu celého roku, v létě jsou ale naším neodmyslitelným parťákem. Krátí nám čas na dlouhých cestách, relaxujeme s nimi na pláži nebo po nabitém dni anebo nám zpříjemňují sportování. Abyste si svoji knihovnu mohli ještě předtím, než odjedete na dovolenou, řádně vybavit, podívali jsme se do archivů a vybrali 5 nejstahovanějších audioknih. A můžeme garantovat, že je jedna lepší než druhá.

Samozřejmostí je Kmotr Maria Puza, který je díky přednesu Oldřicha Kaisera naprostým vítězem letošního ročníku Audioknihy roku. Bavit vás ale bude také Prokletý kraj Michaely Klevisové, pohled do historie české kriminalistiky s názvem Staré vraždy a geniální Stopařův průvodce galaxií. Sázkou na jistotu je pak Saturnin, který zcela určitě pobaví jak velké, tak i ty menší posluchače.

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

STARÉ VRAŽDY

Ivan Milan Jedlička

Žánr: Krimi, historie, skutečné zločiny

Interpret: Norbert Lichý

Audiokniha Staré vraždy přináší příběhy známých vražd, které se odehrály v Československu mezi lety 1969 a 1979. Autor Ivan Milan Jedlička s oporou vyprávění od špičkových kriminalistů vytvořil povídky plné napětí, kterým rozhodně nechybí rychlý spád.

Prostřednictvím vyprávění herce Norberta Lichého se přenesete do doby před čtyřiceti lety a vychutnáte si velmi sugestivní pátrání po těch nejbrutálnějších pachatelích. Staré vraždy zkrátka odhalují souvislosti i důležité informace o dramatických případech z minulosti naší kriminalistiky.

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

KMOTR

Mario Puzo

Žánr: Světová literatura, román

Interpret: Oldřich Kaiser

Nejlepší audiokniha roku, to je legendární Kmotr Maria Puza. Než ho americký spisovatel s italskými kořeny napsal, obsluhoval výhybku na železnici. Po jeho vydání ale nezůstal kámen na kameni - za filmovou verzi, kde se jen úvodní scéna točila 750x a kde je k vidění Marlon Brando nebo Al Pacino, získal rovnou tři Oscary.

Puzovi se kromě toho, že pohádkově zbohatl, otevřely také dveře do Hollywoodu - mimo jiné je autorem scénáře k Supermanovi. Zpátky ale k románu Kmotr, který se stal nejrychleji prodávanou knihou historie. A vy si teď příběh Dona Corleoneho můžete vychutnat ve famózním podání Oldřicha Kaisera.

Hodnocení na Databázi knih: 95 %

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

PROKLETÝ KRAJ

Michaela Klevisová

Žánr: Česká literatura, román, krimi

Interpret: Petra Špalková 

Ač Michaelu Klevisovou miluje díky sérii o vyšetřovateli Josefovi Bergmanovi, samostatná detektivka Prokletý kraj je neméně skvělá. Gerda a její dcera se vracejí do pošumavské Jelení Hory, zapadlé vesnice, kde se setkávají s Lindou, která pátrá po rodinných tajemstvích. Vesnice však není ideálním místem k životu, a brzy se také stává místem záhadné vraždy. Ženy se společně pustí do pátrání a odhalí stará tajemství, která by měla zůstat pohřbená.

V audioknize, kterou načetla Petra Špalková, se Michaela Klevisová spíš než na detektivní zápletku soustředí na mezilidské vztahy. A odhaluje dramatickou historii obyvatel tohoto kraje v sousedství národního parku a vojenského prostoru, která tu někomu nedovolila se usadit, a jiné sem zase neplánovaně připoutala.

Hodnocení na Databázi knih: 83 %

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

STOPAŘŮV PRŮVODCE GALAXIÍ

Douglas Adams

Žánr: Světová literatura, sci-fi, fantasy

Interpret: Vojtěch Dyk

Stopařův průvodce galaxií je dneska už klasickou parodií na sci-fi z pera britského autora Douglase Adamse. Hlavní hrdinou je Arthur Dent, který musí narychlo opustit Zemi. Důvod je nasnadě: překáží výstavbě nové galaktické dálnici, a tak musí být zničena.

Arthur má to štěstí, že se skamarádí s Fordem Prefectem, nezaměstnaným hercem, z něhož se ale vyklube mimozemšťan. Díky němu si stopnou kosmickou loď a jemu se nejen podaří uniknout z místa katastrofy, ale ještě si užít všeho, co vesmír nabízí. Příhody Arthura a Forda do podoby audioknihy převedl Vojta Dyk.

Hodnocení na Databázi knih: 86 %

5 nejstahovanějších audioknih  Saturnin, Kmotr i Staré vraždy

SATURNIN

Zdeněk Jirotka

Žánr: Česká literatura, humoristický román

Interpret: Oldřich Vízner

Hledáte zaručenou zábavu, kterou si třeba na dlouhých cestách na prázdniny užijí malí i velcí? Sázkou na jistotu je Saturnin Zdeňka Jirotky. Zopakujte si eskapády věrného sluhy Saturnina, jenž se se svým pánem přemístí z pohodlí bytu na loď. Pohroma je na spadnutí už ve chvíli, kdy se přiblíží teta Kateřina a její syn Milouš.

Pak ale přijde povodeň, která všechny včetně dědečka oddělí od civilizace. Naštěstí je tu Saturnin, který se vždycky s jiskrným humorem a geniálními nápady dokáže vyrovnat s každou situací, a to i navzdory naschválům tety Kateřiny. Saturnin je zkrátka nezapomenutelným příběhem plným vtipu a fantazie, který si užijete v podání Oldřicha Víznera.

Hodnocení na Databázi knih: 91 %

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.