Pozadí stránky
Pozadí stránky

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete
20. 2. 2023 13:45 | Patricie Kolohnátková

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

Máte už z dlouhých zimních večerů dlouhou chvíli? Zkrátí vám ji některý z pěti thrillerů, které jsme pro vás dneska vybrali. Naším tipem číslo jedna je Američan Harlan Coben. Jeho psychologickou krimi Drž se blízko zfilmoval Netflix a zápletka je promyšlená do posledního detailu. Na sadistické zabijáky je mistrem Lars Kepler, což předvádí v nejnovějším případu Joony Liny s názvem Pavouk.

Nové, avšak neméně sympatické vyšetřovatele představila v krimi Jako stín britská autorka Helen Fields; to David Raker spisovatele Tima Weavera odcestuje v Symetrii odplaty až na druhý konec světa. Fenomenální návrat si naopak užívá londýnská vyšetřovatelka Erika Fosterová Roberta Bryndzy, která se s chladnokrevným psychopatem utká v thrilleru Osudné svědectví.

Kterou e-knihu si vyberete vy?

DRŽ SE BLÍZKO

Harlan Coben

Žánr: Světová literatura, thriller

Znáte Harlana Cobena? Jde o mistra thrillerů, jehož příběhy jsou promyšlené do posledního detailu. Co víc: k tomu, abyste byli napnutí jako kšandy, Harlan ve většině případů nepotřebuje ani hektolitry krve, ani saďárny, ani hromady mrtvol. A když k tomu přidáte ještě suchý humor, jde o mix, kterému neodolal ani Netflix. A už zfilmoval celou řadu jeho děl včetně skvělého Cizince, Temných lesů a taky Drž se blízko.

Poslední zmíněný thriller zachycuje život tří lidí. Megan je máma s rodinou a dokonalým životem. Ray je zkrachovalý fotograf, co zachycuje pochybné celebrity, a Jack je detektiv, jenž už sedmnáct let pátrá po zmizelém muži. Vedle zdánlivě obyčejných životů mají ale všichni tři minulost, na kterou by radši zapomněli. Minulost, která se budou muset postavit čelem dřív, než zničí všechno, na čem jim záleží.

Hodnocení na Databázi knih: 80 %

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

PAVOUK

Lars Kepler  

Žánr: Světová literatura, thriller, severská krimi

Nejnovější případ Joony Liny dostal název Pavouk. Vše začíná v přístavu Kapellskär, kde je nalezen pytel s rozpuštěným tělem. Už brzy je přitom jasné, že rozhodně nejde o ojedinělý mord, ale o dalšího zvráceného sériového vraha. Ten navíc s Joonou a jeho kolegyní Sagou Bauerovou hraje hru: posílá jim složité hádanky, a když je rozluští, mohou ho zastavit.

Vyšetřovatelům jde o čas, který ale neodtikává jen další oběti. Na místě vraždy je také vždy zanechána jedna bílá kulka. Přesně taková, jakých před lety dostala Saga v anonymním psaní rovnou devět s tím, že jedna z nich je určena samotnému Linovi. S notickou, že je Saga jediná, kdo ho může zachránit. O audioknihu se opět postaral prověřený Pavel Rímský.

Hodnocení na Databázi knih: 88 %

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

OSUDNÉ SVĚDECTVÍ

Robert Bryndza

Žánr: Světová literatura, thriller

Inspektorka Erika Fosterová je ikona, která Roberta Bryndzu, britského spisovatele žijícího na Slovensku katapultovala mezi thrillerové celebrity. Od té doby, co vyšel poslední díl Smrtící tajnosti, uplynulo v řece spousta vody. Čekání ale naštěstí právě skončilo a osmý případ dostal jméno Osudné svědectví.

Na začátku se Erika nachomýtne k vyšetřování vraždy autorky populárních podcastů o zločincích, která zrovna sbírala důkazy pro další díl o sexuálním predátorovi. Nejspíš se dostala moc blízko, a tak musela zemřít, problém ale je, že zmizely i všechny důkazy, co nasbírala. Podaří se Erice útočníka odhalit dřív, než znovu zaútočí? Audioknihu jako vždy skvěle načetl Martin Stránský.

Hodnocení na Databázi knih: 90 %

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

JAKO STÍN

Helen Fields

Žánr: Světová literatura, detektivka

Nejnovější thriller z pera britské spisovatelky Helen Fields se jmenuje Jako stín. A čtenáře zavádí do starého, známého Edinburghu, který terorizuje únosce, co se spíš než jako opravdový člověk pohybuje jako stín a který policistům na čele způsobuje jednu vrásku za druhou. K vyšetřování je proto pozvána americká forenzní psycholožka Connie Woolwineová a londýnský inspektor Brodie Baard.

I když tahle dvojka není Ava a Luc, tedy hrdinové z autorčiny Dokonalé série, v zábavnosti a charisma si s nimi v niče nezadají. A jestli radši posloucháte než čtete, těšit se můžete na Martina Zahálku.

Hodnocení na Databázi knih: 75 %

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

SYMETRIE ODPLATY

Tim Weaver

Žánr: Světová literatura, novela, thriller

Fotografka Lucinda Berringtonová dříve fotila hotely do katalogů, pak ji ale práce začala nudit, a tak se vydala na roční stáž k policii do Kapského města. Jedním z jejích prvních případů je mladá studentka, jejíž znetvořené tělo je nalezeno na železniční trati. Vyšetřovatelé následně zjistí, že se jí osudným stal brutální, chladnokrevný vrah, který si své oběti vytipovává na sociálních sítích.

Kvůli anonymnímu prostředí a falešným profilům ale každá stopa končí ve slepé uličce. Až do doby, kdy do JAR zamíří jeden britský novinář, který by mohl mít klíč k celé záhadě. Ten novinář se jmenuje David Raker. Jak výlet slavného britského soukromého očka dopadne, zjistíte v novele Symetrie odplaty.

Hodnocení na Databázi knih: 70 %

Kepler, Bryndza, Coben: 5 thrillerů, od kterých se neodtrhnete

O2 Knihovna

V naší O2 Knihovně najdete tisíce e-knih a audioknih nejrůznějších žánrů na jednom místě. Stáhněte si zdarma aplikaci O2 Knihovny a mějte tak své čtení i poslech stále po ruce! 

Aplikace O2 Knihovna je zcela zdarma a můžete v ní pohodlně číst a poslouchat vaše oblíbené knihy. Stahnout si ji můžete s využitím QR kódu vedle nebo tlačítla níže.