Pozadí stránky
Pozadí stránky

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů
21. 2. 2018 12:19 | Patricie Kolohnátková

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Máte rádi napětí? My ano, i proto jsme se pořádně porozhlédli po našem obchodě na O2 Active a  pečlivě prostudovali žebříčky nejpopulárnějších e-knih a audioknih. Nakonec jsme vybrali díla, které jsme buď sami četli, anebo jsou na ně vynikající recenze. Anebo podle nich byly natočeny filmy a seriály. Nechybí tak knižní předloha Domku z karet i skvělého snímku Prokletý ostrov s Leonardem di Capriem v hlavní roli, máme ale něco i pro příznivce severských krimi. Tady je 5 e-knih a audoknih, u nichž vám garantujeme, že nuda je to poslední, co by vám při jejich čtení či poslechu hrozilo.

Roman Voosen a Kerstin Signe Danielsson - Bez slitování

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 80 %

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Úplná novinka od populární švédské spisovatelky Kerstin Signe Daneilsson a jejího německého kolegy Romana Voosena se jmenuje Bez slitování. Jde o pátý díl ze série o vyšetřovatelkách Ingrid Nystromövé a Stině Forssové a začíná v momentě, kdy je pod ledem jezera Toftasjön nalezena ženská mrtvola. Identifikaci nejprve komplikuje velmi sadistické zohavení těla, později se ale ukazuje, že jde o padesátiletou kariéristku s konexemi na radnici ve městě Växjo na jihu Švédska.

Když je vyšetřování v plném proudu, objevuje se další mrtvola - obětí, jež je nalezena uprostřed zasněžených mrazivých lesů, je mladý otec od rodiny. Oba případy jsou nejprve vyšetřovány odděleně, nalezené důkazy ale začínají prozrazovat, že spolu smrt kariéristky i mladého tatínka souvisejí víc, než se zpočátku zdálo.

Michael Dobbs - Dům z karet

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 81 %

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Knižní předloha seriálového hitu s Kevinem Spaceym v hlavní roli se jmenuje stejně jako podívaná na Netflixu - Dům z karet. Britský autor nám v jednom z nejlepších politických thrillerů představuje politika Francise Urquharta, který se jednoho dne rozhodne, že jen pitomci si nekladou dost vysoké cíle. A zamíří nejvýš s metou na premiérském křesle. Francis se navenek tváří a vystupuje jako seriózní a slušný člověk, aby však svého cíle dosáhl, nebojí se jít přes mrtvoly a neohlíží se napravo ani nalevo. Je manipulativní, a když zasekne háčkem, tahá s ostatními protagonisty umněji než s loutkami.

Podívejte se na trailer k seriálu Dům z karet. Do dnešního dne byl oceněný 2 Zlatými glóby a navíc i 7 prestižními televizními cenami Emmy:

I když je Dům z karet zařazen do kategorie politický thriller, určitě se nejedná o řezničinu ve stylu například severských detektivek. Michael Dobbs nic takového nepotřebuje - od příběhu se totiž nedokážete odtrhnout zkrátka proto, že vám nenechá spát, jakou šílenou konstrukci si Francis opět vymyslí a jaké po cestě bude muset obětovat ztráty. Audioknihu čte Igor Bareš.

Fiona Barton - Dítě

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Dítě je debutovou knihou britské novinářky a spisovatelky Fiony Barton. Čtenáře zavádí do současného Londýna, kde se právě dělníci chystají zbourat starý dům, aby zde mohli postavit luxusní rezidentní čtvrť. Pak ale uvnitř objeví kostru novorozeněte.

O případu začíná psát i novinářka Kate Watersová, jež zjišťuje, že jde o případ starý mnoho let, kdy bylo z nedaleké nemocnice uneseno novorozeně a viník nebyl nikdy odhalen. Aby získala podklady pro svůj článek, začíná zpovídat starousedlíky v okolí domu a postupně se dostává ke třem ženám, které zmizení dítěte nebývalo zasáhlo a které jsou klíčem k rozluštění dávno odloženého případu. Odhalí Kate i přes přetrvávající nedůvěru žen, jak to před lety opravdu bylo?

Arne Dahl - Šest krát dva

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 88 %

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Druhá kniha ze série o vyšetřovatelích Samovi Bergerovi a Molly Bloomové se jmenuje Šest krát dva. Desirée Rosenquistová dostane dopis. Obsahuje detaily vraždy, co se stala před mnoha lety. Protože je nemohl znát nikdo jiný než vrah nebo jemu velmi blízká osoba, spojí se Desirée se Samem Bergerem. Ten spolu s vyšetřovatelkou Molly Bloomovou vyráží na sever, aby autorku dopisu našli.

Oba se ale potýkají s dalším problémem - po minulém případu je totiž vyšetřuje také tajná služba. Pokud se pustíte do Šest krát dva, doporučujeme to udělat až poté, co si přečtete první případ dvojice Berger/Bloomová s názvem Sedm minus jedna. Obě jsou totiž propojené a pokud skočíte rovnou na Šest krát dva, ochudíte se o několik čtenářských zážitků.

Dennis Lehane - Prokletý ostrov

Hodnocení na DatabázeKnih.cz: 91 %

5 nejstahovanějších krimi a thrillerů

Knižní předloha skvělého filmu s Leonardem di Capriem v hlavní roli, to je stejnojmenný Prokletý ostrov od amerického autora Denisse Lehaneho. Velmi temný příběh s hororovými prvky je zasazen do roku 1954. Na opuštěný ostrov, kde je nemocnice pro duševně choré zločince, přijíždějí soudní vykonavatel Teddy Daniels a jeho nový pomocník Chuck Aule. Za úkol mají vyšetřit zmizení vražedkyně Rachel Solandové, jež utekla z vysoce střežené cely a nyní se volně pohybuje kdesi po ostrově.

Už záhy začínají zjišťovat, že se v ústavu děje celá řada nestandardních věcí, a když navíc udeří hurikán, vše se ještě zkomplikuje. Dokáží Daniels s Aulem vyřešit případ a ještě ve zdraví vyváznout z ostrova, kde zrovna probíhá válka mezi personálem a pacienty a obě strany navíc používají zcela nestandardní a protizákonné zbraně?

Podívejte se na trailer k filmovému zpracování románu Prokletý ostrov:

Svou osobitost audioknize Prokletý ostrov propůjčil herec Pavel Rímský, kterého znají návštěvníci celé řady divadel, zahrál si ale třeba i v Četnických humoreskách, Učiteli tance nebo česky nadaboval majora Freedmana ze seriálu M.A.S.H.